logo tp

Sukupolvien saatto - 19.01.2003 Tuomo Untinen

Artikkelin hakemisto

Alueesta ja asutushistoriasta

Antti Kustaanpoika Roukala, Alavirteen Pottalasta, myöhemmin Hirvikoski, 1733-1804, on sukumme ensimmäinen nimenkantaja. Toki Hirvikosken kantatalossa on asunut aikaisemminkin Hirvikoski-nimisiä, mutta he eivät ole meidän sukuamme.

Hirvikosken alue asuinpaikkana lienee ollut jo kivikaudella, vaikka asutus ei ole jatkunut yhtäjaksoisena näiltä esihistoriallisilta ajoilta. Lähialueiden muinaislöydöt antavat kuitenkin viitteitä tästä.

Kokkolan ylimaan asutuksesta on varmoja tietoja vasta 1540-luvulta. Ensimmäisen kerran tämän seudun asukkaista on mainintoja vuoden 1544 sakkoluettelossa ja vuoden 1547 maakirjassa. Huolimatta siitä, että Keski-Pohjanmaa on yleismaisemaltaan ankeaa, eläimistönsä ja kasvistonsa puolesta ehkä Suomen lajiköyhintä aluetta, ilmestyi Lestijoen varteen ja ehkä Hirvikoskellekin vakinaisia pirtin pitäjiä ja saunan lämmittäjiä jo hyvin varhain.

Lestijoki tarjosi hyvän liikenneväylän kesällä ja talvella, vaikka joesta kerrotaan, että se ei ollut mikään erikoinen lohijoki, joka olisi houkutellut erämiehiä rannoilleen.

Joka tapauksessa Suur-Lohtajan yläosa sai asukkaansa pääasiassa kahdesta suunnasta, ns. merimaista vastavirtaan ja Rautalammin pitäjän alueelta, nykyiseltä Lestijärveltä, Kivijärveltä, Kinnulasta ja Viitasaarelta.

Meidän sukumme nousi siis vastavirtaan kuin kiisket. Liekö muutamien kovapäiden periksiantamattomuus perua jo näiltä ajoilta.

Näkymää kylän taloista n. 1930-luvulla

Hirvikoski-sukuseura ry. 2014 | Toteutus: Olli Rantakangas