Aarne Korpelan muistolle

Aarne Johannes Korpela syntyi 16.3.1932 Korpelassa, Toholammilla Tyyne ja Eino Johannes Korpelan esikoisena. Aarnen isä, Eino Korpela, kuoli 29-vuotiaana. Tyyne-äiti jäi kolmen pienen lapsen yksinhuoltajaksi. Einon vanhemmat Serafina ja Antti olivat avioituneet Amerikassa. Serafinamummosta oli Aarnen lapsuudessa paljon apua ja tukea Korpelan perheelle.

Aarne oli kuunnellut kertomuksia Amerikan matkoista ja kuullut useampaan kertaan, miten siellä oli hyvät olot ja voi tienata paljon rahaa. Kerran mummolle ja Aarnelle tuli erimielisyys ja Aarne heitti lusikan menemään ja lähti ulos, otti eteisestä rahakätkönsä (hilikkuja) ja suuntana oli Amerikka. Korpelan tietä kävellessä, hän kohtas ojankaivussa olevan naapurin, joka tiedusteli: minne sitä ollaan menossa? Aarne ehti juuri sanoa, että Amerikkaan. Samalla matka päättyi, kun Serafina otti kauluksesta kiinni ja vei Aarnen Korpelaan vauhdilla, jalat juuri ja juuri hipoivat maata. Siihen Aarnen Amerikan matka sitten päättyi. Ja Aarne jatkoi juttua: sen jälkeen en ole Korpelasta pois halunnutkaan, en Ruotsiin enkä etelään. Tämän jutun Aarne kertoi meille Hirvikosken sukuseuran kirjoittajakurssilla.

Aarne asui koko ikänsä Korpelassa, sinne hän perusti perheen, siellä kasvoivat lapset ja aikoinaan kukoisti maanviljelys. Lisäansioita hän sai teuraskarjan ostoasiamiehenä. Aarne oli aktiivinen ja sosiaalinen koko ikänsä. Etenkin eläkevuosina Aarne oli tuttu näky erilaisissa tilaisuuksissa niin Toholammilla kuin naapuripitäjissäkin. Hänen tuttavapiirinsä oli laaja ja kaikkien kanssa hänellä riitti keskusteltavaa. Aarne oli myös aktiivinen lukija. Kirjastossa hän oli tuttu näky ja siellä tapasimmekin usein. Hän piti yhteyksiä sisaruksiinsa ja laajemmin sukuun. Sukuseuran työhön hän osallistui koko toiminnan ajan ja osallistui oletettavasti kaikkiin sukukokouksiin, viimeiseenkin.

Aarne-serkun tapasin viimeisen kerran kun kävimme joulun aatonaattona Korpelassa. Aarne oli lukemassa isoa komeaa kirjaa, joka kertoi Suomen kartanoiden historiasta. Hän aikoi lähteä Kokkolaan lasten luokse jouluksi. Aarnesta jäi paljon hyviä iloisia muistoja. Aarnea jäi kaipaamaan laaja sukulaisten joukko, sekä sisarusten perheet ja lapset perheineen.

Terttu Väntänen