logo tp

Hirvikoski-sukuseuran sukukokous lauantaina 28.8.2021 klo 10 alkaen

Paikka: Hirvikosken kurssikeskus, Tornikoskentie 50, Sykäräinen

Aloitamme sukukokouksen klo 10 lipunnostolla ja tervetulosanoin. Sen jälkeen siirrytään lounaalle, jonka aikana ja jälkeen on aikaa yhdessäololle, kuulumisten vaihtamisella ja muulle ohjelmalle. Varsinainen sääntömääräinen sukukokous järjestetään klo 12, jossa käsitellään sääntöjen mukaiset asiat: tilinpäätökset ja toimintakertomukset vuosilta 2019-2020 ja valitaan seuralle uusi hallitus 2-vuotiskaudelle sukukokousten väliselle ajalle. Lisäksi keskustellaan sukuseuran toiminnasta tulevan kauden aikana ja muista seuran jäsenten esille ottamista asioista. Kokouksen päätteeksi nautitaan kokouskahvit.

Ruokamaksu 15 € / hlö (sukuseura maksaa iltapäiväkahvit)

Ilmoittautumiset 20.8. mennessä Ville Hirvikoskelle p. 0400-419379 tai ville.hirvikoski (at) gmail.com. Ilmoita samalla mahdollisista erityisruokavalioista. Majoitusta tarvitsevat voivat tiedustella sitä suoraan kurssikeskuksesta p. 06 862 3086 tai hirvikoski (at) toholampi.fi.

Puheenjohtajan palsta 1/2021

Hyvä suvun jäsen,

ehkä huomasitkin, että kirjeemme saapuu sinulle nyt tavanomaista myöhemmin. Yleensä keväisin lähetettyä kirjettä kootaan vasta nyt, sillä koronarajoitusten vuoksi halusimme odottaa ja katsoa, voidaanko sukuseuran sääntömääräistä sukukokousta järjestää kesällä. Koronatilanne on nyt suhteellisen hyvä ja seuran hallitus päättikin kokouksessaan kutsua sukukokouksen koolle lauantaina 28.8. Tarkempi kokousilmoitus on kirjeessä tuonnempana. Ohjelmasta lienee tarpeen todeta, että keskitymme sääntömääräisten asioiden käsittelyyn ja sukulaisten kohtaamisiin pitkän koronatauon jälkeen. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Pandemialla on ollut vaikutuksensa seuran toimintaan: viime kesäksi suunniteltu Etelä-Pohjanmaan matka peruuntui ja seuran hallitus on kokoontunut pääosin etäkokouksin. Jäsenmaksun maksaneiden määrä puolittui viime vuonna, mikä on huolestuttavaa seuran tulevaisuuden kannalta. Jäsenmaksuilla katetaan mm. sukukirjeiden painattaminen ja lähettäminen jäsenistölle sekä yhdistyksen säännölliset kulut, kuten nettisivut ja Sukuseurojen keskusliiton vuosijäsenyys. Kiitän jo etukäteen kaikkia teitä, jotka haluatte tukea seuran toimintaa maksamalla jäsenmaksun!

Kiinnostaako sinua sukututkimus, sukumme historia tai haluaisitko olla pitämässä yhteyttä eri puolilla maailmaa asuvien Hirvikosken suvun jäsenten kesken? Sukukokouksessa valitaan seuran hallitus taas uudelle 2-vuotiskaudelle ja siellä pääsee vaikuttamaan monella tapaa siihen, mitä sukuseuramme tekee ja toteuttaa. Kiitämme myös Ville Vehmaata, joka on parin vuosikymmenen ajan pitänyt yllä sukurekisteriämme. Nyt etsimme uutta sukututkimuksesta kiinnostunutta ottamaan sukutietojen ylläpidon tehtäväkseen. Väliaikaisesti sukurekisteriä ylläpitää Satu Hirvikoski, ja kehotan toimittamaan hänelle tiedot omassa perhepiirissänne tapahtuneista muutoksista (syntyneet, kuolleet, avioliiton solmineet jne.). Jos ilmoitat tietoja elossa olevista henkilöistä, varmistathan aina ao. henkilön suostumuksen tietojen tallentamiseen ja lasten osalta molemmilta huoltajilta. Epäselvyyksien välttämiseksi olisi suotavaa, että elossa olevat henkilöt toimittavat tiedot itse tai perhekohtaisesti.

Muistetaan nauttia kesästä yhdessä, perheen ja suvun kesken!

Ville Hirvikoski
Jyväskylässä 3.7.2021

Siirtolaistietoja tallentamaan

Hirvikosken suku aktiivisia siirtolaisia

Keski-Pohjanmaan Kulttuuriliitto ry (kotipaikka Kokkola) on käynnistänyt 2021-2023 ajalle kansalaishankkeen, jonka tehtävänä on koota ja tallentaa tietoja Keski-Pohjanmaalta lähteneistä siirtolaisista. Tietoja on tarkoitus kerätä Kokkolan ja Pietarsaaren seutukunnista, Perhon-, Kalajoen ja Lestijokilaaksojen alueelta. Hanketta organisoi K-P Kulttuuriliiton nimeämä työryhmä asiantuntijoineen.

Tehtävänä on kerätä vielä saatavissa oleva tieto siirtolaisuudesta alueen kolmenkymmenen kunnan kylistä talkoovoimin. Monissa kunnissa on jo toimivia työryhmiä, jotka syksyn aikana järjestävät tiedotustilaisuuksia tietojen keräämisestä esim. sukulaisia haastattelemalla. Joissakin kunnissa kansalaisopistot järjestävät jopa kurssitoimintaa tietojen kerääjille ja mahdollisesti on tulossa viisi iltaa kestävä siirtolaistiedon keräyksen etäkurssi. Kerättävä tieto siirtolaisista on tarkoitus saada digitaaliseen muotoon ja se on sitten käytettävissä yksityishenkilöiden, yhteisöjen ja kansallisen tutkimus- ja julkaisutoiminnassa niin kotimaassa kuin ulkomailla.

HIRVIKOSKEN SUKUSEURA on jo aikaisemmin kerännyt tietoja sukumme siirtolaista molempiin sukukirjoihin. Esimerkiksi Erkki ja Johanna Hirvikosken lapsista Marjaanan, Selman ja Svanten Amerikan matkoista on ensimmäisessä kirjassa tarinat. Myös Hilma Hirvikosken Amerikan matkasta on Laila Haimisen kirjoitus. Samoin Aino ja Solmu Finnilän Australian matkasta on juttu.

Toisessa sukukirjassa on peräti näytelmä, johon sisältyy Fredrik Nikusen Amerikan reissu ja myöhempää toimintaa Toholammilla. Samassa kirjassa on myös siirtolaistarinoita; Elämää Euroopassa, Työni Pariisin tuntumassa, Elämä ja työ Ruotsissa ja kokemuksia Kiinasta. Sukuluettelosta 1.8.2015 löytyy runsaasti sukulaistemme nimiä, jotka ovat muuttaneet ja saaneet kokemuksia siirtolaisuudesta. Mielestäni nämä tarinat ovat ajateltujen tarinoiden tyyppisiä. Tarkoitus on, että eri maihin suuntautuneesta siirtolaisuudesta tietoja kerätään.

TOHOLAMMILA on työryhmä olemassa: Anna-Maija Kujala, Mikko Klemola, minä ja yhteistyössä mukana kunnan kulttuuritoimi ja seurakunta. Koronatilanne on vaikeuttanut työn edistymistä. Ensimmäinen laajempi info on asiasta tulossa 18.8. 2021 kunnan Kulttuurisalissa. Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan ota yhteyttä vaikka minuun (vantanen (at) saunalahti.fi tai 044-2108684). Siirtolaistietojen hankkeessa on Kulttuuriliiton lisäksi mukana Siirtolaisinstituutti, paikallisia kotiseutuyhdistyksiä ja sukuseuroja jne.

Toivon, että Hirvikosken sukuseurasta löytyy aktiivisia tietojen kerääjiä (kirjoittajia), koska suvussamme on ollut aktiivisia ja rohkeita siirtolaisia.

Kesäterveisin
Terttu Väntänen

 

Svante Hirvikoski s. 3.3.1883 lähti siskojensa Marjaanan ja Selman tavoin 19-vuotiaana Amerikkaan. Passi on päivätty 22.5.1902 ja matkan suuntana oli Fitchburg, jossa Selma sisko tuolloin asui. HIRVIKOSKI Sukumme tarina I:ssä on Marjaanan, Selman ja Svanten matkasta pitemmät tarinat.

Marjaana Hirvikoski s. 29.9.1877 lähti Amerikkaan nuorena monien muiden toholamppilaisten tavoin. Kuvassa hän on 18-vuotias. Kuva on otettu Fitchburgissa ja hän oli lähettänyt sen siskolleen Ingalle. Terttu sai kuvan häneltä vuonna 1956.

Hirvikoski-sukuseura ry. 2014 | Toteutus: Olli Rantakangas