logo tp

Siirtolaistietoja tallentamaan

Hirvikosken suku aktiivisia siirtolaisia

Keski-Pohjanmaan Kulttuuriliitto ry (kotipaikka Kokkola) on käynnistänyt 2021-2023 ajalle kansalaishankkeen, jonka tehtävänä on koota ja tallentaa tietoja Keski-Pohjanmaalta lähteneistä siirtolaisista. Tietoja on tarkoitus kerätä Kokkolan ja Pietarsaaren seutukunnista, Perhon-, Kalajoen ja Lestijokilaaksojen alueelta. Hanketta organisoi K-P Kulttuuriliiton nimeämä työryhmä asiantuntijoineen.

Tehtävänä on kerätä vielä saatavissa oleva tieto siirtolaisuudesta alueen kolmenkymmenen kunnan kylistä talkoovoimin. Monissa kunnissa on jo toimivia työryhmiä, jotka syksyn aikana järjestävät tiedotustilaisuuksia tietojen keräämisestä esim. sukulaisia haastattelemalla. Joissakin kunnissa kansalaisopistot järjestävät jopa kurssitoimintaa tietojen kerääjille ja mahdollisesti on tulossa viisi iltaa kestävä siirtolaistiedon keräyksen etäkurssi. Kerättävä tieto siirtolaisista on tarkoitus saada digitaaliseen muotoon ja se on sitten käytettävissä yksityishenkilöiden, yhteisöjen ja kansallisen tutkimus- ja julkaisutoiminnassa niin kotimaassa kuin ulkomailla.

HIRVIKOSKEN SUKUSEURA on jo aikaisemmin kerännyt tietoja sukumme siirtolaista molempiin sukukirjoihin. Esimerkiksi Erkki ja Johanna Hirvikosken lapsista Marjaanan, Selman ja Svanten Amerikan matkoista on ensimmäisessä kirjassa tarinat. Myös Hilma Hirvikosken Amerikan matkasta on Laila Haimisen kirjoitus. Samoin Aino ja Solmu Finnilän Australian matkasta on juttu.

Toisessa sukukirjassa on peräti näytelmä, johon sisältyy Fredrik Nikusen Amerikan reissu ja myöhempää toimintaa Toholammilla. Samassa kirjassa on myös siirtolaistarinoita; Elämää Euroopassa, Työni Pariisin tuntumassa, Elämä ja työ Ruotsissa ja kokemuksia Kiinasta. Sukuluettelosta 1.8.2015 löytyy runsaasti sukulaistemme nimiä, jotka ovat muuttaneet ja saaneet kokemuksia siirtolaisuudesta. Mielestäni nämä tarinat ovat ajateltujen tarinoiden tyyppisiä. Tarkoitus on, että eri maihin suuntautuneesta siirtolaisuudesta tietoja kerätään.

TOHOLAMMILA on työryhmä olemassa: Anna-Maija Kujala, Mikko Klemola, minä ja yhteistyössä mukana kunnan kulttuuritoimi ja seurakunta. Koronatilanne on vaikeuttanut työn edistymistä. Ensimmäinen laajempi info on asiasta tulossa 18.8. 2021 kunnan Kulttuurisalissa. Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan ota yhteyttä vaikka minuun (vantanen (at) saunalahti.fi tai 044-2108684). Siirtolaistietojen hankkeessa on Kulttuuriliiton lisäksi mukana Siirtolaisinstituutti, paikallisia kotiseutuyhdistyksiä ja sukuseuroja jne.

Toivon, että Hirvikosken sukuseurasta löytyy aktiivisia tietojen kerääjiä (kirjoittajia), koska suvussamme on ollut aktiivisia ja rohkeita siirtolaisia.

Kesäterveisin
Terttu Väntänen

 

Svante Hirvikoski s. 3.3.1883 lähti siskojensa Marjaanan ja Selman tavoin 19-vuotiaana Amerikkaan. Passi on päivätty 22.5.1902 ja matkan suuntana oli Fitchburg, jossa Selma sisko tuolloin asui. HIRVIKOSKI Sukumme tarina I:ssä on Marjaanan, Selman ja Svanten matkasta pitemmät tarinat.

Marjaana Hirvikoski s. 29.9.1877 lähti Amerikkaan nuorena monien muiden toholamppilaisten tavoin. Kuvassa hän on 18-vuotias. Kuva on otettu Fitchburgissa ja hän oli lähettänyt sen siskolleen Ingalle. Terttu sai kuvan häneltä vuonna 1956.

Hirvikoski-sukuseura ry. 2014 | Toteutus: Olli Rantakangas