logo tp

Joulutervehdys 2021

Hyvä sukumme jäsen,

toivotan sinulle koko sukuseuramme hallituksen puolesta rauhallista joulua sekä hyvää uutta vuotta 2022! Vaikka käymme jo toisen kerran joulun viettoon koronapandemian aikana, muistetaan olla yhteydessä toisiimme erinäisistä rajoituksista huolimatta.

Elokuussa pääsimme tapaamaan toisiamme pienellä seurueella sukukokouksessamme Hirvikoskella. Vaikkei erityistä ohjelmaa ollutkaan, oli todella mukavaa tavata teitä mukaan saapuneita pitkän tauon jälkeen. Kokous päätti, että aiempi hallitus jatkaa tehtävässään seuraavaan sukukokoukseen (v. 2023) saakka. Lisäksi todettiin, että tuohon kokoukseen hallitus valmisteleen hyväksyttäväksi seuran uudistetut säännöt, joihin tehdään mm. yhdistyslainsäädännöstä johtuvia muutoksia.

Sukuseuran toiminnan kannalta olisi tärkeää, että jäseniksi ja mukaan toimintaan saataisiin uutta sukupolvea. Toimintamuotoja varsinaisten sääntömääräisten kokousten lisäksi on monia ja aktiiveja kaivattaisiin ideoimaan toimintaamme. Myös sukurekisterimme etsii uutta ylläpitäjää ja muutoinkin olisi taas paikallaan kerätä ajantasaisia sukutietoja viimeisimmän 10 vuoden ajalta. Pelkkien syntymä- ja kuolinpäivien lisäksi arvokasta tietoa ovat kertomukset suvun jäsenten elämänvaiheista – niistä arkisista sekä myös erikoisemmista sattumuksista.

Kerromme lisää kuulumisia jälleen kevään postitettavassa painetussa sukukirjeessä.

Toholammin Hirvikoskella 23.12.2021

Ville Hirvikoski
Puheenjohtaja
Hirvikoski-sukuseura ry

 

Vinkiksi sinulle, joka kaipaat lukemista jouluksi

Suomessa on erityisen hyvä arkistolaitos ja jos etsit joulupäiviisi mielenkiintoista tekemistä, niin vinkkaan sinut tutustumaan Kansallisarkiston ylläpitämään historiallisten, digitoitujen sanomalehtien arkistoon. Tällä hetkellä saatavana on suuri joukko sanomalehtiä avoimesti ainakin v. 1939 loppuun saakka. Eri rajauksin, esimerkiksi valitsemalla Nimikkeet -valikosta vaikkapa Keskipohjanmaa ja Vaasa -lehdet, voit hakea vaikkapa Toholammin tapahtumia tarkemmin.

Mielenkiintoinen juttu kuvineen on mm. Vaasa-lehden artikkeli Keskipohjalaisia kyläkuvia IV: Parissa Toholammin kylässä 29.10.1938. Jutusta löytyy kuva mm. Jaakko Hirvikoskesta emäntineen sekä kuva heidän talostaan. Muun talonväen kerrotaan olleen perunannostossa jutuntekohetkellä.

Aikansa uutisotsikoihin on päässyt myös Kaarlo Hirvikoski Toholammilta, jonka matkalaukku oli varastettu Kokkolan asemalla III lk:n odotushuoneesta. Laukun sisällön kerrotaan olleen arvoltaan 622 mk. Varas saatiin onneksi pian kiinni ja myös valtaosa tavaroista takaisin. Tarkemmin aiheesta voi lukea Keskipohjanmaassa julkaistusta uutisesta 8.2.1938.

Myös kaste-, vihki- ja kuolinilmoituksia voi löytää arkiston kautta. Avioliittoon on vihitty Toholammin kirkollisten uutisten mukaan (Keskipohjanmaa 24.8.1935) mktp. Sten Martti Paloranta ja tal.tr. Suoma Lydia Hirvikoski, molemmat Toholammilta. Keskipohjanmaa-lehti kertoo 3.12.1938 Kannuksen seurakuntailmoituksissa: ”siirtol. Svante Hirvikoski 55 v. ikäisenä kuollut Fitchburg Maas. 15.10.1938.”

Lehdessä on myös esitetty onnitteluja (Keskipohjanmaa 25.7.1935): ”Maanvilj. Jaakko Hirvikoski
80-vuotias. Tänään heinäk. 25 pnä täyttää 80 vuotta maanvilj. Jaakko Hirvikoski Toholammin Hirvikoskella. Maanviljelijä Hirvikoski on vanhan ajan vakavia miehiä, asunut tarmokkaasti hyvällä menestyksellä isältään, Heikki Hirvikoskelta, perittyä maatilaansa luottaen aina Korkeimman johtoon. Hirvikosken tila on ollut Toholammin Ylipään parhaiten asuttuja maatiloja. Hirvikosken tila on jaettu pienempiin osiin ja on J. Hirvikoski tilansa luovuttanut pojalleen. Toivotamme tälle kunnon vanhukselle rauhaisia ehtoovuosia.”

Ehkä mielenkiintoisin uutinen, jossa sivutaan myös Hirvikosken kylää, kuuluu seuraavasti (Keskipohjanmaa 15.7.1933): ”Hirmumyrskyn tuhot Sykäräisissä ovat kauhistuttavan suuret ja mieltä masentavat”. Juttu kertoo, että kesällä harvinaisen myrskyn seurauksena oli todellinen täystuho viljasadon osalta. Tuulen voimasta oli kaatunut myös puita ja puhelinpylväitä, ja rakeet olivat iskeneet seinään jälkensä. Myrsky lienee ollut aikansa ukkosmyrsky ja trombi.

 

image.png

Hirvikoski-sukuseura ry. 2014 | Toteutus: Olli Rantakangas