logo tp

Terttu Väntäsen joulutervehdys 2016

Terveiset sukulaisille joulukuussa 2016

Lapsuuden joulut tulevat väistämättä mieleen tässä iässä. Meidän sukupolvemme lapsuus asettui 40–50-luvuille. Sota oli takana, tulevaisuus näytti rauhaisalta. Joulun odotus oli mukavaa. Osallistuimme koulun kuusijuhlan ohjelmiin ja kodin jouluvalmisteluihin, siivouksiin, ehkä piparkakkujen leipomisiin ja lahjojen valmisteluun. Joulukuusen haku metsästä isän kanssa oli juhlavaa. Joulusaunan leppeät löylyt korostivat joulupukin odotusta lapsen mielessä. Maailma oli lapsuudessa kotikylä, sen ihmiset, perhe ja sukulaiset.

Ja nyt. Joulun odotusta vuonna 2016. Mitä mielessä liikkuu? Huolena on maailman melskeet. Päivittäiset kuvat tuovat murhetta ja kipua lasten ja ihmisten elämästä ja sodista joihin ihmiset ovat joutuneet. Asevarustelu on laajempaa kuin koskaan. Kilpavarustelu vie kansojen varallisuutta aivan kohtuuttomasti. Sotateollisuuden omistajien pankkitilit kasvavat. Ihmiset joutuvat pakenemaan kodeistaan ja maistaan. Kukaan heitä ei ota riemulla vastaan. Miten tähän on tultu? Kaukana on inhimillisyys, solidaarisuus ja rauha.

On liikaa puhetta asevarustelusta. Armeijat marssivat ja harjoittelevat niin meillä kuin muuallakin. Mihin se johtaa? Minne katosi rauhantahtoinen Suomi ja suomalaisuus?

Toivon, että maamme ja maailma oisi rauhallinen paikka ihmisten asua ja elää. Puhuisimme enemmän rauhasta, ihmisten ja kansojen välisestä yhteistyöstä ja ystävyydestä. Rauhallista ja hyvää joulua toivoo Terttu Väntänen

Hirvikoski-sukuseura ry. 2014 | Toteutus: Olli Rantakangas